A gyümölcskenyér egy olyan klasszikus sütemény, amely számos otthonban kerül az ünnepi asztalra, vagy éppen egy kellemes beszélgetés mellé. Az alábbiakban egy különleges, tejmentes változatot mutatunk be, amely nemcsak azok számára ideális, akik szeretnék követni a kóser étkezés szabályait vagy tejfehérje-allergiával küzdenek, de azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnének egy kicsit egészségesebben élni. Ez a recept nemcsak finom, de egyszerűen elkészíthető, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők.
Hozzávalók
A gyümölcskenyérhez szükséges alapanyagok között szerepel 340 gramm aszalt gyümölcskeverék, amely lehet mazsola, sárgabarack, datolya vagy akár füge is, ízlés szerint variálható. Ezen kívül szükségünk lesz 300 ml friss almalére, 175 gramm növényi margarinra, 175 gramm világos barna cukorra, három közepes méretű tojásra és 200 gramm önmagában kelő lisztre. Ezek az alapanyagok biztosítják a sütemény gazdag ízvilágát és tökéletes állagát.
Előkészítés
Kezdjük az előkészítéssel a sütő előmelegítésével 150°C-ra. Egy 20,5 cm átmérőjű kerek sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük ki egy kis olajjal. Ezután a nagyobbik lábasba helyezzük az aszalt gyümölcsöket, öntsük rá az almalét, és forraljuk fel. Ezután mérsékeljük a lángot, és hagyjuk gyöngyözve főni körülbelül 20 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítése
Egy nagy keverőtálban krémesre keverjük a növényi margarint a cukorral. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojásokat, ügyelve arra, hogy minden tojás után alaposan elkeverjük. Ezután óvatosan, de alaposan forgassuk bele az önmagában kelő lisztet és a hűlt gyümölcsös keveréket is. A cél egy egyenletesen eloszló gyümölcsdarabokkal teli tészta elérése.
Sütés
Az előkészített tésztát kanalazzuk a sütőformába, és helyezzük a sütő középső részébe. Süsük körülbelül 3 óra 15 percig. Fontos, hogy a sütési idő alatt ne nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a gyümölcskenyér egyenletesen és megfelelően süsse át. A sütés befejeztével hagyjuk a formában 5 percig hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejmentes gyümölcskenyér tálalása
A gyümölcskenyér ízletes magában, de kínálhatjuk teával vagy friss kávéval is. Egy kis extra ízért megszórhatjuk a tetejét barna cukorral, amíg még meleg. Ez nemcsak ízletes, de dekoratív is.
Ez a tejmentes gyümölcskenyér recept nemcsak egészséges alternatívát kínál, de garantáltan mindenkit lenyűgöz az ízével. Készítsük el ünnepekre, különleges alkalmakra vagy akár egy szimpla hétvégi csemegeként.