Az áfonyás sütemények között különleges helyet foglal el ez a tejmentes változat, amely nem csak egyszerű elkészíteni, de ízében is rendkívül gazdag.
Az alapok megértése
A tejmentes áfonyás torta elkészítése során az egyik legfontosabb szempont, hogy a hagyományos tejtermékeket helyettesítjük növényi alapú alternatívákkal.
Hozzávalók
Áfonyás Torta
- 200 g (2 csésze) friss áfonya
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 210 g (1 és 1/2 csésze) sima liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 200 g (1 csésze) kristálycukor
- 2 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 120 ml (1/2 csésze) növényi olaj
- 120 ml (1/2 csésze) mandulatej
Citromos Máz
- 60 g (1/2 csésze) porcukor, szitálva
- 1–2 evőkanál friss citromlé
Ez a tejmentes áfonyás torta tökéletes választás lehet reggeli teához, uzsonnához vagy akár egy könnyű desszerthez is. Az egyszerű elkészítés és a friss, ízletes összetevők garantálják, hogy ez a sütemény hamar a kedvenceid közé fog tartozni.
A tökéletes tészta
A torta tésztájának elkészítése rendkívül egyszerű, nem igényel elektromos keverőt, csupán egy tálra és egy kanálra van szükség. A tészta alapját képező száraz hozzávalókat – liszt, cukor, sütőpor és egy csipet só – egy nagy keverőtálban kell összekeverni. Ezután hozzáadjuk a nedves összetevőket: tojásokat, vanília kivonatot, növényi olajat és a mandulatejet. Fontos, hogy ne keverjük túl a tésztát, csak éppen hogy összeálljon. Végül óvatosan forgassuk bele az áfonya egy részét, amit előzőleg egy evőkanál kukoricaliszttel kevertünk össze, hogy ne süllyedjenek le a torta aljára.
A frissesség jegyében
A torta ízvilágát friss áfonya teszi igazán különlegessé, amely nem csak ízben, de színben is gazdagítja a süteményt. Használhatunk recept friss áfonyát de fagyasztott áfonya is használható.
Citromos máz ás áfonya korona: Az utolsó simítás
Miután a torta kihűlt, egy egyszerű, de ízletes citromos mázzal koronázzuk meg, amely csak porcukorból és friss citromléből áll. Ez a máz nem csak tovább gazdagítja a torta ízét, de dekoratív megjelenést is kölcsönöz neki. Ezután mintegy koronaként elhelyezzük az áfonya szemeket atetején.