A Hámán-táska titka: Az ünnepi sütemény, amely történetet mesél

A Purim ünnepe a zsidó naptár egyik legvidámabb eseménye, amely a túlélés és a szabadulás örömét ünnepli. Ebben az időszakban a zsidó közösségek szerte a világon összegyűlnek, hogy felidézzék Eszter királynő történetét, aki megakadályozta népe, a zsidók kiirtását Hamán gonosz tervével szemben. A Purim szó maga Hamán sorsvetésére utal, amely végül nem hozott szerencsét a zsidók ellen. Az ünnepi szokások között kiemelkedik egy különleges sütemény, a hamantaschen, amely nemcsak ízével, hanem formájával és történetével is különleges.

A Hámán-táska eredete: Több, mint egy sütemény

A Hámán-táska sütemények története a 1500-as évek Németországáig nyúlik vissza. Nevük a német “mohn” (mák) és “taschen” (zsebek) szavakból ered, és a “mohntaschen” kifejezés mákos zsebeket jelent, amely idővel átalakult a “hamantaschen”-né, vagyis “Haman zsebei”-vé. A zsebek itt Hamán zsebeit jelképezik, amelyeket állítólag megvesztegetésre szánt pénzzel töltött meg, a süteményben a máktöltelék formájában megjelenítve.

A Hámán-táska töltelékei: Hagyomány és újítás

A Hámán-táska sütemények hagyományosan sárgabarackos, szilvalekváros vagy mákos töltelékkel készülnek, de napjainkban már számos új variáció létezik, mint például a csokoládé vagy más gyümölcsös töltelékek. Ezek a töltelékek könnyen beszerezhetők a sütőipari termékek között, konzerv vagy műanyag tárolókban kaphatók.

A Hámán-táska recept: Egy sütemény, amely összehoz

Hozzávalók:

  • 1 csésze (231 gramm) kristálycukor
  • 1 1/3 csésze (300 gramm) margarin, szobahőmérsékletű
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű
  • 1 evőkanál víz, szükség szerint több
  • 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 4 csésze (482 gramm) univerzális liszt, szükség szerint több
  • 1/2 csésze mákos töltelék, szilvalekvár, baracklekvár vagy Nutella (választás szerint)

Elkészítés:

  1. A tészta előkészítése:

    • Egy nagy tálban keverjük ki a cukrot és a margarint magas sebességen egy kézi mixerrel, amíg világos és habos nem lesz, körülbelül 2 percig. Alternatívaként használhatunk álló mixerrel ellátott lapátkeverőt is.
    • Adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük közepes-lágy sebességen simára, körülbelül 30 másodpercig.
    • Öntsük hozzá a vizet és a vaníliát, és keverjük össze, körülbelül 30 másodpercig.
    • Szórjuk bele a lisztet, és keverjük, amíg a tészta sima gombóccá nem áll össze.
    • Csomagoljuk be műanyagba és tegyük hűtőbe legalább 3 órára vagy egy éjszakára.
  2. A tészta kinyújtása és formázása:

    • Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (375 °F). Készítsünk elő 2 sütőlapot sütőpapírral.
    • Csípjünk le golf labda nagyságú darabokat a tésztából (körülbelül 45 gramm), és formáljunk belőlük golyókat. Enyhén lisztezzük meg őket.
    • Helyezzünk egy golyót két viaszpapír közé, és nyomjuk le 3 hüvelyk átmérőjű körre (körülbelül 6 mm vastagra). Óvatosan húzzuk le az egyik viaszpapírt a tésztakörről, és helyezzük a készített sütőlapra. Óvatosan távolítsuk el a másik viaszpapírt is. Ismételjük meg a maradék tésztával, a süteményeket körülbelül 2,5 cm távolságra helyezve egymástól.
  3. A töltelék hozzáadása:

    • Tegyünk körülbelül 1 teáskanál tölteléket minden tésztakör közepére.
  4. A hamantaschen formázása:

    • Lisztezett ujjakkal csípjük össze a tészta széleit, hogy háromszög alakú legyen, és győződjünk meg róla, hogy a sarkok jól záródnak. Óvatosan simítsuk le a hajtásokat, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
  5. Sütés:

    • Süssük egyesével a tepsiket, amíg éppen hogy elkezdenek barnulni, körülbelül 15 percig.
    • Egy vékony spatulával óvatosan emeljük át a süteményeket egy hűtőrácsra, hogy teljesen kihűljenek.
  6. Tárolás:

    • Tároljuk a süteményeket szorosan lezárt edényben.

Recept Változatok:

  • Csokoládés Hamantaschen: Ebben a változatban a kakaóporos tésztát vajjal készítjük, és bármi töltelékkel megtölthetjük, például szilvalekvárral, mákkal, baracklekvárral, de málnával, Nutellával, fehér csokoládé darabokkal vagy csokoládés mogyoróvajjal még finomabb.

hámán-táska recept változatok

Változatok: Új ízek a régi hagyományban

A modern konyha számos újítást hozott a hamantaschen világába. A csokoládés hamantaschen például már vajjal készül, és bár a hagyományos töltelékek, mint a mák, sárgabarack vagy szilva továbbra is népszerűek, új ízek, mint a málna, Nutella, fehércsokoládé vagy akár a csokoládés mogyoróvaj is megjelenhetnek a töltelékben.

Tárolás és fagyasztás: Hogyan őrizzük meg a frissességet

A süteményeket légmentesen lezárva három-öt napig eltarthatjuk. Hosszabb tárolás esetén viaszpapírba csomagolva, lezárt edényben vagy zipzáras fagyasztótasakban akár három hónapig is fagyasztva tárolhatjuk.